Kategori Nedir
Tarih
Yazar TURKER
Bilgi Anlam Sorgulama
Okunma 86 kez okunmuş

Mekruh nedir ne demektir anlamı

Mekruh nedir ne demektir anlamı

Mekruh Nedir Anlamı?

Detaylı açıklaması ile mekruh nedir ne demektir anlamı kelime kökeni, Türk Dil Kurumu ve sözlük anlamını öğrenelim.

Kelime Kökeni: Mekruh kelimesi Türkçeye Arapça üzerinden geçmiş sözcükler arasında yer almaktadır. Arapça sıfat olarak mekruh kelimesi “iğrenç, tiksindirici” anlamına gelir.

Mekruh TDK Anlamı Nedir?

1) (Sıfat, Din-Bilgisi) İslam dininde, dinî bakımdan yasaklanmadığı hâlde yapılmaması istenen.

2) (Sıfat, eskimiş) İğrenç, tiksindirici.

Türk Dil Kurumu kaynaklarında mekruh kelimesi din bilgisi olarak; İslam dininde, dini bakımdan yasaklanmadığı hâlde yapılmaması istenen şeyler olarak açıklanmış ve anlamlandırılmıştır. Diğer bir sıfat olarak anlamı ise; İğrenç ve tiksindirici olan demektir.

Mekruh Lügat Anlamı Nedir?

1) İğrenç, nahoş görülen şey demektir.

2) Fıkıhta mekruh ise; şeriatın haram etmediği, fakat zaruret olmadan yapılmasına izin vermediği, zanna dayanan delil ile işlenmesi caiz olmayan iş olarak açıklanmıştır.

3) Mihnet. Şiddet.

Mekruh Ne Demek?

Sözlükte ve lügatta “çirkin bulmak, kötü görmek, istememek; meşakkat, sıkıntı, zorluk” gibi anlamlara gelen kerh (kürh, kerâhet, kerâhiyyet) kökünden türeyen mekrûh kelimesi “içerisinde zorluk ve sıkıntı bulunan, hoşa gitmeyen, çirkin ve kötü görülen şey” demektir. İslam dininde, dini bakımdan yasaklanmadığı hâlde yapılmaması istenen hareketlere mekruh denilmektedir.

Tahrimen Mekruh Nedir?

Harama yakın iş olup, zannî delil ile olan nehiydir.

Şâriin yapılmamasını kesin ve bağlayıcı tarzda istediği fiil olmakla beraber, bu talep haber-i vâhid gibi zannî bir delil ile sabit olmuştur. Başkasının alış-verişi sırasında alış-veriş teklifinde bulunmak, başkasının evlenme teklifi üzerine aynı teklifte bulunmak tahrimen mekruhtur. Çünkü Hz. Peygamber, “Kişi kardeşinin alış-verisi üzerine alış-veriş teklifinde bulunmasın ” ve “Kardeşinin evlilik teklifi üzerine aynı teklifte bulunmasın” (Buharî, Nikâh 45; Müslim, Büyü, 8, Nikâh, 38, 49, 52, 54, 56) buyurmuştur. Bu fiillerden sakınılması kesin ve bağlayıcı tarzda istenmiştir. Fakat bu talep haber-i vâhid ile yani zannî bir delil ile sabit olmuştur.

Tenzihen Mekruh Nedir?

Nehyine dair şer’î bir delil olmamakla beraber işlenmesi kerih görülen iş. (Helâle yakın iş)

Şâriin mükelleften bir şeyi yapmamasını, uzak durmasını mecbur kılmayarak talep ettiği şeydir. Savaş sırasında ihtiyaç olması sebebiyle at etini yemek, pençeli, yırtıcı kuşların içtikleri sudan abdest almak bu nevi mekruha girer. Tenzîhen mekruhun hükmü: Böyle bir mekruhu işleyen kişinin fiili evlâ ve efdal olana aykırı ise de fâilinin kınanmayıp ve zemmolunmayıp cezalandırılmayacağıdır (Abdulkerim Zeydan, el- Vecîz, Bağdad 1405/1985,; Vehbe ez-Zühaylî, Usûlu`l-fıkhi`l-İslâmî, Dımaşk 1406/1986, II 86).


Kaynak: TDK, İslam Ansiklopedisi, Sorularla İslamiyet, Osmanlıca Lügat.

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. Neden ilk yorumu siz yapmıyorsunuz?

Yorumunuz...